2008. május 27., kedd

Dönteni kell, de hamar

Ezt kaptam névre szólóan utánamnyúlva a 2 (?) évvel ezelőtti egyiptomi búvártúra okán:

"Dr. Wengrin István (Pifu) és Mocsáry Annamária (Pifuné) 2008. május 24-én Zamárdiban örök hűséget esküdött egymásnak!

Frigyükhöz sok boldogságot, örök szerelmet és bőséges gyermekáldást kívánunk!

Nászútjukat – mint azt már sokan tudjátok - a Vörös-tengerre tervezik egy mélydéli szafari keretében a St John’s zátonyok merülöhelyeihez, melyre várják búvár barátaikat is.
Bizonyára minden búvár hallott, vagy olvasott már a Vörös-tengernek e csodálatos merülőhelyeiről. Aki nem csak hallott, de már merült is e rendkívüli szépségű, gazdag élővilággal rendelkező helyeken, érthető okokból igyekszik minél előbb újra visszajutni és ismét átélni azokat az élményeket, melyek garantáltan meghatározóak minden búvár életében. Ha pedig e víz alatti élmények párosulnak olyan felszíni különlegességgel, mint a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legszebb, luxus kategóriájú hajója, a Cassiopeia, és szafarink során élvezhetjük a hajó által nyújtott kényelmi szolgáltatásokat – nos, ezt a búvártúrát nehéz lesz felülmúlni a jövőben.

A merülési tervben szerepel a híres St John's-szigetek meglátogatása, mely különleges élményekkel kecsegteti a búvárokat, a falak mélyedéseiben, hasadékaiban fantasztikus korallokat és élőlényeket fedezhetünk fel. A merülőhelyek mindegyikénél az ezerszám úszkáló zátonylakó halak társaságában a pörölycápák is szinte minden merülésnél feltűnnek, és különleges élményben részesítik a víz szerelmeseit. Utunk kb. 100 km-re közelíti meg a szudáni határt, és Egyiptom legdélebbi merülőhelyeit érint. A tenger vize júliusban már nagyon tiszta, plankton mentes, a látótávolság minimum 30-50 m, így könnyen felfedezzük majd az alattunk úszkáló nagyobb testű élőlényeket. Várhatóan a népszerű turistaövezetek merülőhelyeihez képest általánosan gazdagabb élővilággal fogunk találkozni. A hely specialitása még a számos barlang és üreg, melyek többnyire levegős teremmel is rendelkeznek a fotósok nagy örömére. A csóvaszerűen, fentről besugárzó és a vízben szétszóródó fények különleges élményt nyújtanak a barlangokban. A mélydéli szafarikra leginkább jellemző, hogy mindazt az élővilágot látjuk, amit feljebb északra, de jóval nagyobb eséllyel találkozhatunk fehér, vagy fekete úszójú cápákkal, pörölycápákkal, teknősökkel és ha szerencsénk van, láthatunk manta-ráját is.

A Cassiopeia 5*-os szafarihajó a maga 40 m hosszával, 8 m szélességével és négyszintes magasságával a megépítése óta, vagyis 2 éve a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legextrábban felszerelt luxus szafari hajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdőszoba tartozik. 6 franciaágyas kabin van, a többinél egymással szemben vannak az ágyak. Törülköző és ágynemű minden szobához van, melyeket egyébként naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található. A szalonban óriási televízió, videó, DVD lejátszó és rengeteg magyar nyelvű film áll a vendégek rendelkezésére. A három különböző dekk a hajón összesen 100 m2 területet foglal el. Egy fedett a szalon mögött, székekkel, asztalokkal, napozómatracokkal, egy félig fedett a hajó tetején, kényelmes matracokkal, és egy kisebb a kapitányi kabin előtt, szintén napozásra. A hajón van egy arab kávézó is, ez a shisházók fő tartózkodási helye. Itt kedvünkre válogathatunk a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt, vagy süteményt is felszolgálnak a merülés után.

Az utazás charter géppel történik, hurghadai leszállással. A behajózásra valamelyik déli kikötőben, Marsa Alamban, vagy Marsa Galebben kerül sor, ahová az utat egy 40 fős klimatizált busszal tesszük meg. Utazási idő kb. 4-6 óra. A hajó másnap reggel indul dél felé, és útközben egy sekélyebb helyen, a szokásos módon, check dive-val fogunk kezdeni, mely a szafarikon előírás.
A Cassiopeia rendelkezik 2 Zodiak motorcsónakkal, melyek kényelmesebbé teszik a drift dive-okat, vagyis az áramlással sodródó merüléseket. A palack készlet egységesen 12L-es alumínium palackokból áll, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt. Nitrox töltés szinte korlátlanul lehetséges, de nem baj, ha a tervezett mennyiséget előre jelezzük, mint ahogy a 15 L-es palack igényt is, ha van ilyen.

A tulajdonos kérésére továbbított információ, hogy a túra végén, amennyiben elégedettek voltunk, 25-30 USD/fő borravaló fizetendő a személyzet felé.


A túra tervezete:
Indulás: július 16-án a Travel Service charter járatával.
Megérkezés után a szállás elfoglalása, búvárfelszerelés előkészítése.
17-22 között naponta 3-4 merülés (3,4,4,4,4,2) a Vörös-tenger legszebb helyein.
23-án indulunk haza."